De zin en onzin van pagespeed

De zin en onzin van pagespeed

Wanneer je de diepte ingaat op het gebied van SEO, lees je al snel dat de snelheid van je website een heel belangrijk element is voor je vindbaarheid in Google. De zoekmachine heeft namelijk een voorkeur voor een snelle website en zou eerder snelle websites tonen dan websites met dezelfde informatie en een langere laadtijd. Maar in hoeverre moet je daaraan vasthouden en hoe zaligmakend zijn de tools om de pagespeed te testen?

Snelheid is belangrijk

Gevonden worden in Google heeft te maken met veel factoren, waarbij de inhoud van de pagina het belangrijkste element is. Lezers moeten vinden wat ze zoeken wanneer ze op een link klikken, zo simpel is het. Tekst, afbeeldingen, video’s en andere informatieve elementen moeten samenwerken om dat doel te bereiken. Daarnaast speelt snelheid inderdaad een rol, maar die snelheid is niet zaligmakend. De snelste pagina zou een witte pagina zijn met niet-opgemaakte tekst. Een lezer kan dan vinden wat hij zoekt, maar zal hij vertrouwen hebben in je bedrijf met een dergelijke pagina, of verder klikken op je website? Waarschijnlijk niet. Het is een kwestie van keuzes maken. Je wil afbeeldingen en kleur op je website, kaders, filmpjes en zaken als een contactformulier. Al die elementen gaan ten koste van die topsnelheid, maar zorgen wel voor conversie en binding met de bezoeker. Dat is wat je wil!

Pagespeed of niet?

Er zijn verschillende tools om de snelheid van je website te meten. Denk aan Google Pagespeed, Pingdom, GTMetrix, YSlow en nog veel meer. Eigenlijk vreemd dat er zo veel tools zijn die hetzelfde doen – maar daar zit hem ook de crux. Ze doen niet precies hetzelfde! Iedere tool legt de nadruk op andere elementen, waardoor de scores behoorlijk kunnen verschillen. De ene pagespeed tool let bijvoorbeeld vooral op de snelheid van je server, de ander richt zich op de tijd dat de hele website geladen is. Als je het zou vergelijken met auto’s zou de ene letten op de acceleratiesnelheid, een ander op de topsnelheid en weer een ander op de schakelmomenten. In de basis hetzelfde, in de praktijk toch net anders. Bovendien is een 100% score nagenoeg onmogelijk, omdat je altijd functies en elementen in je website wil die de snelheid omlaag brengen.

Waar gebruik je Pagespeed voor?

De verschillende pagespeedtools zijn vooral praktisch voor programmeurs en webdesigners. Ze laten namelijk de pijnlijke plekken in een website zien, waar winst op de snelheid te behalen is. Zo kunnen de afbeeldingen op je website te groot zijn, of benut je niet alle technische mogelijkheden van de server en de website. Het streven is dan ook altijd naar een zo hoog mogelijke pagespeed, maar slechts als leidraad.