Disclaimer en privacyverklaring: wat is het en waarom moet je er een hebben?

Disclaimer en privacyverklaring: wat is het en waarom moet je er een hebben?

Websites moeten aan heel wat regels en eisen voldoen. Zo moeten alle contactgegevens online staan, ben je verplicht om je algemene voorwaarden kenbaar te maken voor een consument een aankoop doet en moet je een privacyverklaring online hebben. Andere onderdelen zijn optioneel, zoals een disclaimer. Toch is het verstandig er een op te stellen. 

Het verschil tussen een disclaimer en privacyverklaring 

Veel mensen combineren een privacyverklaring met een disclaimer, terwijl het toch echt twee verschillende onderdelen zijn. Wat is nu het verschil tussen een disclaimer en een privacyverklaring? En hoe stel je deze goed op? Het grootste verschil is dat je in een privacyverklaring vertelt wat jij met de gegevens van de websitebezoeker doet. Hoe worden de gegevens opgeslagen, welke gegevens worden er verzameld? Met een disclaimer leg je uit hoe je website tot stand is gekomen: waar de content vandaan is gekomen bijvoorbeeld. 

Wat moet er in een privacyverklaring staan? 

Volgens de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) ben je verplicht om websitebezoekers te informeren over cookies en gegevensverzameling. Dat doe je via een privacyverklaring. Een privacyverklaring is een juridisch document, wat voor iedereen anders moet worden opgesteld. Hierin vermeld je bijvoorbeeld welke gegevens je verzamelt van de bezoeker, en waarom. Ook moet je vermelden hoe lang je deze gegevens bewaard en wat je met die gegevens doet. Belangrijker nog is dat klanten de mogelijkheid moeten hebben hier bezwaar tegen te maken en hun gegevens uit de database te laten verwijderen. Hoewel het verstandig is zo’n verklaring altijd door een jurist te laten controleren, kun je op VeiligInternetten.nl makkelijk een concept maken. 

Wat zet je in een disclaimer? 

In een disclaimer leg je uit hoe de website tot stand is gekomen. Je kunt melden wat de bron van afbeeldingen is, waar je informatie vandaan hebt gehaald of hoe actueel de informatie is die mensen op je website kunnen lezen. Je kunt ook vermelden dat teksten en afbeeldingen van jouw hand zijn, en dat er dus copyright op rust. Belangrijk om te weten: hoewel jij je in de disclaimer kunt indekken op inhoudelijke fouten, is dat meer bedoeld voor het kweken van begrip bij de klant dan dat het een wettelijke waarde heeft. Een dergelijke disclaimer is niet verplicht, klanten kunnen altijd vertrouwen op de wettelijke aansprakelijkheidsregels. Wil je een disclaimer op je website plaatsen? Op deze website kun je een disclaimer genereren

Hulp nodig bij het plaatsen van een disclaimer of privacyverklaring op je website? Stuur dan een mail naar onderhoud@prode.nl, wij helpen je graag.