Een gebruikerstest, wat houdt dat in?

Een gebruikerstest, wat houdt dat in?

Hoe gebruiken bezoekers of toekomstige klanten jouw website? Wat is de ervaring en hoe navigeren zij door de site? Dit soort informatie krijg je niet via standaard data analyse. Hoe kom je er dan achter hoe bezoekers jouw website ervaren? Dat kan met gebruikerstesten. Wil jij weten of er blinde vlekken zijn op jouw website? Lees dan dit artikel!

Wat is een gebruikerstest?

Een gebruikerstest wordt uitgevoerd door een speciale bezoeker die door je hele site surft. Zie het als een testpersoon. Op deze manier kun je precies achterhalen wat wel of wat niet werkt. Want als iemand anders gebruik maakt van je site en je hierover feedback geeft, kom je tot nieuwe inzichten. Inzichten die je anders wellicht nooit had gekregen omdat je blinde vlekken creëert als je lang met iets werkt. Wanneer je een testpersoon door jouw website laat klikken, kun je daadwerkelijk zien hoe je website gebruikt wordt. Misschien kan de testpersoon ergens geen ‘maak een afspraak’ button vinden. Of misschien is er te weinig informatie over een product of dienst. Met de gebruikerstest kun je zien dat een potentiële klant je website zonder aankoop of dienst verlaat. Dat willen we graag voorkomen!

Waarom en wanneer maak je hier gebruik van?

Het is erg belangrijk om de data analyse naast de gebruikerstest te leggen. Vaak zijn een aantal kwesties gemakkelijk zelf op te lossen. Voor andere, meer gecompliceerde kwesties heb je wellicht een developer of webdesigner nodig. Een gebruikerstest is op elk moment geschikt: bij het lanceren van je (ver)nieuw(d)e website, een nieuw product of gewoon omdat het herfst is. Wel is het verstandig om de gebruikerstest om de zoveel tijd te herhalen, want een nieuwe generatie en nieuwe technologie kan weer andere inzichten geven.

Hoe zet je een gebruikerstest op?

Hieronder zie je een aantal punten die nuttig zijn voor het beginnen met een gebruikerstest:

  • Maak een plan van aanpak
  • Ontwikkel een scriptie voor de tester
  • Bepaal wat voor testers je zoekt: man/vrouw/leeftijd etc.
  • Maak een planning
  • Verzamel testers
  • Test fase!
  • De resultaten
  • Aanvullend onderzoek nodig?
  • Deel je resultaten en implementeer verbeteringen

Wil je meer weten over een gebruikerstest? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op! En anders, veel succes!