Waar zijn we nu mee bezig; responsive webdesign

Waar zijn we nu mee bezig; responsive webdesign

Responsive webdesign! Steeds vaker gebruikt men een tablet of smartphone om een website te bekijken. Het grote nadeel van de meeste sites: teksten zijn onleesbaar, menu items te klein om met een vinger aan te klikken en andere delen zijn slecht benaderbaar op smartphone. Resultaat is dat op de site ingezoomd moet worden, maar je dan al snel de weg kwijt bent op de pagina en niet meer ziet waar je exact zit. Menu items zijn lastig aan te klikken want deze zijn kleiner dan een gemiddelde vingertop en dus ga je regelmatig naar de verkeerde pagina. Sites vallen ook regelmatig van het beeld af of de vormgeving voldoet niet.

Responsive webdesign houdt hier rekening mee. In de ontwerpfase maken wij al meerdere varianten van de site, hier houden wij rekening met hoe de site leesbaar en gebruikersvriendelijk blijft op elk apparaat. Wij gebruiken 1 systeem en dus 1 website om alles te onderhouden maar we passen verschillende variaties op het ontwerp toe. Het apparaat weet precies welke versie van het ontwerp moet worden gelezen voor het beste resultaat. Zo ziet uw website er op elk formaat dus iets anders uit waardoor deze voor dat apparaat het beste leesbaar is.

Is dat hetzelfde als een mobiele website?

Nee, een mobiele website is een op zichzelf staande website. Een tweede website waar minder informatie gegeven wordt dan de “gewone” website. In onze ogen heel onhandig, want je moet op 2 plekken je site aanpassen en de tablet heeft er vaak moeite mee om de echte site (waar wel die informatie staat die je wilt lezen) weer te geven en sprint dan vaak weer terug op de mobiele versie van de site. Met als resultaat dat ik als gebruiker heel snel meer ga lezen bij de concurrent. Nu is dit nog nieuw en loop je voorop, maar over een bepaalde tijd, lig je echt achter als je site nog niet responsive is.