Handleiding

Gebruikershandleiding
klanten Prode

Met deze handleiding proberen we je zoveel mogelijk tools te geven om zelf je website te kunnen onderhouden. Uiteraard, lukt het niet, dan kan je ons bellen of mailen om je verder te helpen. Veel plezier en succes met het onderhouden van je eigen website!

Mail ons Of bel ons

Algemeen

Inloggen

Om op de website in te loggen ga je naar www.domeinnaam.nl/wp-admin. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Wachtwoord vergeten?

Ga naar www.domeinnaam.nl/wp-admin. Klik op “wachtwoord vergeten” en vul hier je gebruikersnaam of e-mailadres in. Het systeem zal je een wachtwoord reset mail sturen. Volg de instructies van de mail om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Dashboard

Als je ingelogd bent kom je op het Dashboard van WordPress. Vanuit hier kan je verder. De linkerkolom is het belangrijkste, dat is namelijk het menu van de WordPress beheersomgeving.

Menu aanpassen

Pagina’s, berichten, producten, categorieen, etc. komen niet vanzelf in het menu van WordPress. Deze dient handmatig toegevoegd te worden. Dit doe je door, in het linkermenu, naar “Weergave” te gaan en dan naar “Menus”.

Aan de linkerkant zie je veel verschillende opties. De optie die het meest gebruikt wordt is het toevoegen van gemaakte pagina’s. deze staat automatisch bovenaan en uitgeklapt.

Onder de tab meest recent staan de meest recente menu items. Staat het item hier niet tussen? Klik dan op Alles tonen. Vink de pagina aan die je aan het menu wilt toevoegen. Het systeem zet deze automatisch onderaan.

Door in de Menustructuur op het menu-item te gaan staan en aan te klikken (en vasthouden) kun je het menu item naar de juiste plek slepen. Ook kan je het item onder een andere hangen door deze een klein stukje naar rechts te zetten. Zo wordt een pagina een onderliggend menu item.

Wij adviseren niet dieper te gaan dan 2 à 3 niveaus binnen het menu. Meer wordt onoverzichtelijk.

Mediabibliotheek

In de mediabibliotheek kun je afbeeldingen en documenten uploaden. Deze worden hier allemaal getoond. Via nieuw bestand kunnen afbeeldingen toegevoegd worden in bulk. Het is ook mogelijk afbeeldingen via de pagina’s zelf toe te voegen. Hier vind je bij het onderdeel Inhoud bewerken – Afbeeldingen meer informatie over.

Pagina’s bewerken / toevoegen

In het WordPress menu (linkerkolom) zie je een menu item pagina’s staan. Hier kan je alle “gewone” pagina’s van je website vinden, bewerken en toevoegen. Klik op pagina’s en je krijgt een overzicht van de pagina’s die je gebruikt.

 • Een bestaande pagina openen doe je door op de titel van de pagina te klikken
 • Een nieuwe pagina toevoegen doe je door bovenin te kiezen voor “Nieuwe pagina”
 • Een pagina verwijderen doe je door op de titel te gaan staan en te kiezen voor “Prullenbak”
 • Een pagina kopiëren (om er een nieuwe pagina van te maken) doe je door op de titel te staan en “Dupliceer” te kiezen. De pagina wordt dan gekopieerd en in concept gezet.
 • Een pagina bekijken doe je door op het item te staan en voor “Bekijken” te kiezen.

Heb je aanpassingen in een pagina gedaan, vergeet dan niet te publiceren of updaten om de aanpassingen op te slaan!

Projecten bewerken / toevoegen

Projecten worden op een aparte plaats ingevoerd. Ze komen vanzelf in het overzicht bij de projecten aan de voorkant van de website.

Hoe bewerken / toevoegen?

In het WordPress menu (linkerkolom) zie je een menu item Projecten staan. Hier kun je alle projecten van je website vinden, bewerken en toevoegen. Klik op projecten en je krijgt een overzicht van de projecten die in de website staat.

 • Een bestaande project openen doe je door op de titel van de pagina te klikken
 • Een nieuwe project toevoegen doe je door bovenin te kiezen voor “Nieuwe pagina”
 • Een project verwijderen doe je door op de titel te gaan staan en te kiezen voor “Prullenbak”
 • Een project kopiëren (om er een nieuwe pagina van te maken) doe je door op de titel te staan en “Dupliceer” te kiezen. De pagina wordt dan gekopieerd en in concept gezet.
 • Een project bekijken doe je door op het item te staan en voor “Bekijken” te kiezen.

LET OP!

Wanneer een nieuw project wordt aangemaakt wordt automatisch de juiste opbouw gecreëerd. Deze hoeft alleen maar ingevuld te worden. Het is echter wel erg belangrijk alles goed in te voeren.

 • De uitgelichte afbeelding die in het overzicht van de projecten op de website wordt vertoond, vindt je in de rechterkolom onder het tabje Project – Uitgelichte afbeelding.
 • Ook de categorieën en eventueel andere opties vindt je in de rechterkolom onder het tabje “Project”.

Heb je alles ingevuld, vergeet dan niet te publiceren of updaten om de aanpassingen op te slaan!

Product bewerken / toevoegen

Ga links in het zwarte menu naar ‘Products’ (Producten) en klik daarop.

 • Om een product aan te passen klik op de titel van het product dat je wilt bewerken.
 • Om een nieuw product toe te voegen klik je op ‘Add new’.

Product

 • Helemaal bovenaan voer je de titel van het product in.
 • Omschrijving tabblad: in het eerste blok kun je de tekst toevoegen/aanpassen, het gaat om de gegevens die op de voorkant van de website in het tabblad ‘Description’ komen te staan. Via de ’toolbar’ kun je de opmaak van de tekst aanpassen: koppen maken, tekst vet of cursief maken, opsomming, uitlijning of een tekst link maken.
 • Product tabblad: in het blok Product kunnen de gegevens geplaatst worden die op de voorkant van de website in het tabblad ‘Dates’ komen te staan. Ook hier kun je toolbar gebruiken om de tekst op te maken.
 • Aan de rechterkant bij de instellingen kun je aangeven in welke categorie het product dient te vallen. En eventueel een extra categorie aanmaken.
 • Bij de instellingen rechts kun je bij ‘product image’ een afbeelding van het product instellen. Klik op ‘Set product image’ om een afbeelding via de media bibliotheek te selecteren of uploaden via het tabje Upload files linksboven. Wanneer je de afbeelding wilt wijzigen, klik je op de afbeelding. Je komt dan in de ‘media bibliotheek’ waar je een andere afbeelding kunt selecteren op uploaden.
 • Wanneer je klaar bent met je aanpassing kun je rechtsboven een preview bekijken via de button ‘Preview’ en het product updaten/publiceren met de blauwe ‘Update’ of ‘Publish’ button. Of het concept opslaan zonder het te publiceren via de button ‘Save Draft’.

Categorieën

Wanneer je een aantal categorieën wilt aanmaken kan dat door links in het zwarte menu naar Products – Categories te gaan. Aan de linkerkant kun je een nieuwe categorie aanmaken.

 • Bij ‘Name’ typ je de naam van de categorie in.
 • Bij ‘slug’ is het handig om een 1 woord in te typen dat de naam omvat. Als de categorie naam ‘In de natuur is’, kun je als slug ‘natuur’ invoeren.
 • De overige opties hoef je niets mee te doen, klik op de blauwe button Add new category.

Aan de rechterkant zie je alle aangemaakte categorieën staan. Wanneer je een categorie aan wilt passen klik je op de titel van de categorie waardoor een nieuw venster opent en je de gegevens kunt aanpassen.

Yoast SEO

Onder de tekst en product informatie kun je bij Yoast SEO nog het product optimaliseren. Hoe je dat doet kun je lezen in het onderdeel onderaan deze pagina: Pagina’s optimaliseren met Yoast SEO.

Nieuwsberichten of blogs bewerken / toevoegen

In het WordPress menu item Berichten (linkerkolom) kun je alle nieuwsitems of blogs van je website vinden, bewerken en toevoegen. Wanneer je een nieuwsbericht toevoegt komt deze vanzelf in het overzicht onder het kopje nieuws aan de voorkant van de website.

Hoe bewerken / toevoegen?

Klik op Berichten en je krijgt een overzicht van de nieuwsitems die in de website staan.

 • Een bestaand nieuwsitem openen doe je door op de titel van het bericht te klikken
 • Een nieuw nieuwsitem toevoegen doe je door bovenin te kiezen voor “Nieuw bericht”
 • Een nieuwsitem verwijderen doe je door op de titel te gaan staan en te kiezen voor “Prullenbak”
 • Een nieuwsitem kopiëren (om er een nieuw bericht van te maken) doe je door op de titel te staan en “Dupliceer te kiezen”. Het bericht wordt dan gekopieerd en in concept gezet.
 • Een nieuwsitem bekijken doe je door op het item te staan en voor “Bekijken” te kiezen.

LET OP!

Wanneer een nieuwsitem wordt aangemaakt wordt automatisch de juiste opbouw gecreëerd. Deze hoeft alleen maar ingevuld te worden. Het is echter wel erg belangrijk alles goed in te voeren.

 • Wordt er op de nieuws overzichtspagina een afbeelding getoond? Dan moet de uitgelichte afbeelding ingevoerd worden. Het kan ook zijn dat de uitgelichte afbeelding gebruikt wordt als afbeelding die automatisch bij het nieuwsbericht geplaatst wordt. Je vindt de uitgelichte afbeelding in de rechterkolom onder het tabje “Bericht – Uitgelichte afbeelding”.
 • Ook de categorieën en eventueel andere opties vind je in de rechterkolom onder het tabje “Bericht”.

Heb je alles ingevuld, vergeet dan niet te publiceren of updaten via de blauwe button rechtsboven om de aanpassingen op te slaan!

Met categorieën werken

Bij projecten en nieuws kun je werken met categorieën. Sommige categorieën zijn al aangemaakt. Door categorieën mee te geven is het mogelijk om op de website te filteren. Dit kan een functie zijn voor de bezoeker, of om te zorgen dat bepaalde berichten op een bepaalde pagina getoond worden. Zo creëer je een overzichtelijk geheel.

Categorieën vind je meestal aan de rechterkant van de pagina in het tabblad “Pagina”, “Bericht” of “Project”. Hier kun je aanvinken in welke categorie je je item wilt plaatsen. Ook kan je hier zelf categorieën aanmaken.

Wil je de categorieën bewerken, ga dan naar het onderliggende menu-item “Categorieën” bij het content type (“Berichten” of “Projects”) dat je wilt toevoegen.

Hier zie je een overzicht met de al ingestelde categorieën. Om een categorie item te wijzigen klik je op de naam. Klik op “Nieuwe categorie toevoegen” om een nieuwe aan te maken. Een nieuwe pagina opent:

 • Naam heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je kunt hier de naam van de productcategorie invullen.
 • Slug wordt vanzelf aangevuld, hier hoef je niets mee te doen.
 • Bij Hoofdcategorie kun je aangeven of er een categorie boven de categorie zit die je aan het maken bent.
 • Bij Beschrijving kun je een beschrijving invullen voor de categorie. Maar deze wordt alleen getoond als dat specifiek is ingesteld. Meestal is dit niet het geval en kun je het beschrijving vak leeg laten.

Dan kan het zijn dat er nog enkele opties staan:

 • Bij Weergavetype kun je aangeven wat er op de categoriepagina komt te staan voor je bezoekers. De optie “Standaard” is in de meeste gevallen de juiste keuze. In andere situaties wil je wellicht aangeven of alleen de producten of subcategorieën getoond mogen worden of juist beide.
 • Bij Thumbnail kun je een afbeelding toevoegen voor de categorie. Deze afbeelding wordt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld alleen de (sub)categorieën wilt weergeven op een pagina. Verder is het afhankelijk van het thema of het ook nog op de categoriepagina zelf wordt getoond.

Nu je alles hebt ingevuld kun je op “Nieuwe categorie toevoegen” klikken.

Publiceren

Bij alle aanpassingen die je in WordPress doet is het noodzakelijk je werk op te slaan of te publiceren. Rechtsboven zit een knop publiceren of update. Klik hierop om je werk op te slaan.

of

Thema instellingen (theme options)

Theme options / Systeem instellingen

Onder dit menuitem vind je een aantal standaard instellingen en functies binnen de website. Als je die instellingen en data hier aanpast wordt dat door de hele website doorgevoerd. Hier vind je bijvoorbeeld de instellingen voor de adresgegevens, de instellingen welke fotos getoond worden als er geen foto gekozen wordt etc.

Niet alle opties worden in deze handleiding besproken, sommige instellingen spreken voor zich en andere instellingen kan je beter niet aankomen.

Site identiteit aanpassen
 • Ga in het zwarte menu links naar Apperance/Weergave en ga klik op ‘Customizer’.
 • Links zie je onderstaande opties, klik op Site-identiteit.
 • Hier kun je de Site titel aanpassen en het logo wijzigen.
 • Om de wijziging door te voeren, klik je bovenaan op de blauwe button ‘Publiceren’.
Adres aanpassen

Ga in het menu naar “Theme Options” en dan naar het tabje “Contact info”. Hier zie je een overzicht van de gegevens die gewijzigd kunnen worden. Klik na het wijzigen op de blauwe button “Update”.

Websites gebouwd vanaf 2022

Ga naar Appearance – PRODE Options en kies bij Site options voor het onderdeel General. Hier kun je de adresgegevens aanpassen.

Standaard header informatie aanpassen

Bij theme options is het zo ingesteld dat je een vaste inhoud kan geven aan bijvoorbeeld de header. Ga in het WordPress menu naar “Theme options”, vervolgens naar het menu item “Header”. Hier kan je de velden invullen. Alles wat hier instaat zal gebruikt worden wanneer je bij de pagina een header toevoegt maar geen aangepaste instellingen en inhoud meegeeft aan dit blok.

Wanneer je de Header settings heb aangepast, klik dan op de blauwe button “Update”.

Websites gebouwd vanaf 2022

Om een background image voor de header in te stellen ga je naar Appearance – PRODE Options – Background. Klik op Selecteer image om een afbeelding te uploaden of een afbeelding uit de media bibliotheek te kiezen. Bevestig je keuze door op de Choos image button te klikken.

Footer aanpassen

Ga in het WordPress menu naar “Theme Options” en dan naar “Footer”, hier vind je de footer in blokken verdeeld. Per blok kun je je aanpassingen doorvoeren. Zorg ervoor dat je altijd op “Update” klikt als je klaar bent.

Websites gebouwd vanaf 2022

Tekst bovenaan + button
De button en tekst in de footer is aan te passen via “Appearance – PRODE Options – Site Options” naar het onderdeel “Footer”. Hier kan de tekst en de button aangepast worden.

Linken naar pagina’s
De linken naar diverse menu items kun je aanpassen via “Appearance – Widgets”. Hier staat vaak meerdere onderdelen (Footer Column 1, Footer Column 2 etc). Klik ze open om te zien welk onderdeel je nodig hebt voor je aanpassing. Wil je een link naar een pagina toevoegen in de footer? Ook bij de Widgets kun je via de toolbar eenvoudig een link toevoegen aan tekst.

Adresgegevens
De adresgegevens in de footer worden uit de gegevens gehaald die bij “Appearance – PRODE Options – Site Options – General” staan.

Social media linken
De linken naar de social media buttons zijn aan te passen via “Yoast SEO – Social”, ga naar het tabblad “Accounts” en voer daar de URL voor betreffende social media in en klik op Save changes.

Standaard afbeelding kiezen voor Projecten

Ga in het WordPress menu naar “Theme Options” en dan naar “Projects”. Hier kan je een afbeelding kiezen. Indien er bij een project geen afbeelding gekozen wordt als uitgelicht beeld dan zal het beeld dat je hier instelt getoond worden.

Standaard afbeelding kiezen voor Berichten

Ga naar “Theme Options” en dan naar “Bericht”. Hier kan je een afbeelding kiezen. Indien er bij een bericht geen afbeelding gekozen wordt als uitgelicht beeld dan zal het beeld dat je hier plaatst getoond worden.

Inhoud bewerken

Wat is Gutenberg

Gutenberg is de naam van de editor van WordPress. Deze is vrij nieuw. De editor helpt je om zelf de website heel flexibel in te richten. Gutenberg werkt met zogeheten “blocks”. In de oude Classic Editor van WordPress had je alleen een titel en vervolgens één groot tekstveld voor je content. Bij Gutenberg bestaat de hele pagina uit zogeheten “blokken”. Iedere nieuwe “paragraph” (alinea) is in Gutenberg een block. In de onderstaande handleiding leggen we de werking van de blokken uit.

Voor iedere soort content heb je in Gutenberg een “block”. Zo gebruik je een “YouTube-blok” om een YouTube-video op je pagina te plaatsen, of een “Paragraaf blok” om een alinea toe te voegen.

In eerste instantie ziet dit er een beetje overweldigend uit, maar als je eenmaal het gebruik van de blokken onder de knie krijgt, heb je heel veel flexibiliteit om je pagina precies te maken zoals je wilt.

Content toevoegen

Bij projecten en berichten wordt de opbouw vooraf bepaald als je een nieuw item aan maakt. Echter bij pagina’s niet, daar heb je alle flexibiliteit om zelf een pagina op te bouwen met Gutenberg blocks.

Wij raden aan om met de basis van een andere pagina te beginnen. Deze kan je kopiëren door op de titel van de pagina’s te gaan staan (in “Pagina’s”) en dan vervolgens op “Dupliceer” te klikken. WordPress maakt dan een kopie van die pagina en zet deze als concept klaar.

Je kan dan de nieuwe pagina openen en deze gaan bewerken. Echter wil je meer informatie toevoegen of een andere opbouw, dan kan je gaan werken met Gutenberg blokken.

Blokken toevoegen

Om een nieuw blok aan de Editor toe te voegen, klik je links bovenin op de “Plus”-knop en selecteer je het type “blok” dat je wilt gebruiken. Je kunt hier zoeken naar een blok, of direct één van de meest gebruikte blokken kiezen door er op te klikken.

Er zijn erg veel blokken voorgeprogrammeerd, het is een kwestie van proberen en ermee gaan werken. Ook wij gebruiken niet alle blokken. In deze handleiding leggen we de meest gebruikte blokken uit.

Blokken kun je onderverdelen in een aantal groepen. “Prode Blocks” zijn voor gedefinieerde blokken die wij maken, zodat deze goed bij het ontwerp passen en meteen doen wat ze moeten doen.

Daarna komen er andere groeperingen en die horen bij Gutenberg zelf.

Blokken aanpassen

Selecteer het blok, door erop te gaan staan en het geheel met een blauwe rand er omheen oplicht.

De instellingen voor dit blok kun je aanpassen in de rechterkolom onder het tab Blok. Op deze manier kun je eenvoudig speciale blokken aan je pagina toevoegen en aanpassen.

Elk blok heeft zijn eigen instellingen. Het voorbeeld hierboven betreft het kolommen blok waar we veel mee werken.

Een blok verwijderen

Het kan natuurlijk dat een bepaald blok niet voldoet. Je kunt een blok dan heel eenvoudig verwijderen door op het “More options”-icoontje te klikken (rechts naast het blok: de drie verticale puntjes) en vervolgens op “Verwijder blok” te klikken.

Herbruikbare blokken

Eén van onze favoriete features van Gutenberg heet “Herbruikbare blokken”. Hiermee kun je een blok dat je hebt gemaakt opslaan als “herbruikbaar blok”, waardoor je deze makkelijk kunt hergebruiken in meerdere pagina’s en berichten.

Opslaan als herbruikbaar blok

Als je een blok hebt gemaakt dat je wilt gaan gebruiken als herbruikbaar blok, dan klik je naast het blok op het “More options”-icoontje (de drie verticale puntjes) en kiezen voor “aan herbruikbare blokken toevoegen”. Zodra je op deze knop klikt, kun je een naam invullen voor je blok en deze vervolgens opslaan.

Herbruikbare blokken gebruiken en aanpassen

Zodra je één of meerdere herbruikbare blokken hebt, kun je deze gebruiken door een nieuw blok toe te voegen in Gutenberg. Klik vervolgens op “alles bekijken” en dan op “Herbruikbaar” om je opgeslagen blokken te gebruiken.

Op deze manier kun je heel gemakkelijk elementen laten terugkeren op meerdere pagina’s.

Herbruikbare blokken aanpassen

Een herbruikbaar blok kun je aanpassen zodat deze op alle pagina’s aangepast wordt. Volg de stappen hierboven en kies voor de optie “Alle herbruikbare blokken beheren”.

Kolommen

In de website wordt veel gebruik gemaakt van kolommen. Zo kun je al je tekst verdelen over kolommen. Soms heb je er 2, soms 3 of 4. Dit is aan te passen in de instellingen in de kolom aan de rechterkant. Meestal niet veel meer dan 4 of 5. Het is prettig de tekst te verdelen over kolommen omdat tekst 100% breed in het scherm niet prettig leest.

Kolommen toevoegen

Voeg een nieuw blok toe, deze heet “Kolommen”. Selecteer het aantal kolommen dat je wilt. Dit is later nog eenvoudig aan te passen aan de rechterkant bij de instellingen. Zorg er dan wel voor dat wanneer je kolommen toevoegt, je de gehele tabel selecteert (met de blauwe rand er omheen).

Het is ook mogelijk om de breedte van de kolommen per kolom aan te passen. In dat geval selecteer je de kolom (met blauwe rand eromheen) en gebruikt de instellingen aan de rechterkant.

In de kolommen zet je vervolgens je titel, je paragraaf, je video en/of je afbeelding.

Voor websites gebouwd vanaf 2022
Er is standaard witruimte ingebouwd tussen de kolommen. Wil je de witruimte verhogen dan kun je dat via de instellingen aan de rechterkant doen. Dit kan voor het totale kolommenblok of per kolom apart.

Selecteer het blok kolommen of de betreffende kolom waar je padding aan wilt toevoegen. Klik op de “Link Sides” button en voer het aantal pixels in per zijde. Wanneer je in een invoerveld staat zie je in de afbeelding erboven welke zijde je bewerkt (die zijde wordt zwart getoond en de rest grijs).

Afbeeldingen

Ook afbeeldingen hebben in Gutenberg een eigen blok. Zodra je dit blok toevoegt, krijg je direct de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden of om er één te kiezen uit je WordPress-mediabibliotheek. Ook kun je met de icoontjes linksboven je afbeelding centreren of naar links of rechts uitlijnen. De beeldverhouding is te wijzigen en je kunt de afbeelding draaien.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een link aan je afbeelding toe te voegen, zoals een link naar het mediabestand of naar een “custom URL”.

Zodra je een afbeelding hebt geselecteerd en op de instellingen knop (het tandwiel icoon langs de button Updaten) klikt, verschijnen in de balk rechts alle instellingen voor het afbeelding-blok. Dit zijn de instellingen die je ook uit de klassieke Editor gewend bent.

Zo kun je een “alt-tekst” invullen (“Textual Alternative”), de tekst die wordt gebruikt als de afbeelding niet getoond kan worden óf als een slechtziende je pagina laat ‘voorlezen’.

Je kunt ook een formaat kiezen voor je afbeelding. Standaard wordt je afbeelding als “Full size” getoond, maar je kunt ook een ander vooraf ingesteld formaat kiezen. Daarnaast kun je ook zelf afmetingen invullen (in pixels), zoals je dat gewend bent.

Titels (kopteksten)

Er is ook een speciaal blok voor het toevoegen van titels (tussenkopjes en titels). Dit blok heet “Kop”.

Een kop staat meestal bovenaan de pagina, dat is een kop1 – H1. Ook heb je koppen tussen alinea’s in waar je een keuze in kunt maken: H2, H3 en H4. Deze kun je aanpassen door de titel te selecteren en dan te klikken op de H2 (of H3, H4, etc.) om de gewenste koptekst te kiezen.

Deze kopteksten zijn voorgeprogrammeerd en zien er per blok wat anders uit. Het beste is het uit te proberen.

Tekstblokken

Wanneer je tekst wilt toevoegen kies je voor het blok “Paragraaf”. Deze kun je overal gebruiken. Je kunt dit blok bijvoorbeeld ook toevoegen in je kolommen.

Video

Het toevoegen van een YouTube-video is mogelijk met een zogeheten “Embed”-blok. Er zijn veel blokken voor embeds, zoals YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud, Spotify en Vimeo. Het meest gebruikte embed block is het “Youtube-blok”.

In het vlak kun je de link kopiëren van het youtube filmpje, het blok weet dan genoeg en je video wordt getoond.

Gallerij toevoegen

Gutenberg heeft ook een blok waarmee je eenvoudig een galerij aan je bericht of pagina kunt toevoegen. Het enige dat je hoeft te doen is meerdere afbeeldingen uploaden of selecteren in je mediabibliotheek. Gutenberg maakt hier automatisch een galerij van. Je kunt aan de rechterkant instellen in hoe veel kolommen je je galerij wilt laten zien.

Er zijn meerdere mogelijkheden beschikbaar (afhankelijk van de geïnstalleerde plugins), ons advies: test ze uit en kies de mooiste uit.

Ruimte tussen blokken creëren

Soms wil je wat extra ruimte tussen twee blokken. Dit kun je doen met het blok vulelement (space). Bij de instellingen aan de rechterkant kun je de hoogte in pixels instellen. Vaak is dit gewoon even uitproberen hoeveel pixels je moet instellen om de juiste hoeveelheid witruimte creëren.

Accordion gebruiken

Een accordeon biedt je de mogelijkheid veel informatie op een pagina te plaatsen, maar dan op een compacte manier. Deze handleiding bestaat bijvoorbeeld ook uit accordeon blokken.

Voeg het blok “Accordeon (Tekst)” toe via de +. In het grijze vlak voer je de titel/vraag in en in het witte vlak eronder de omschrijving/antwoord. Door op de + onder een accordeon-item te klikken voeg je eenvoudig een nieuw accordeon-item toe.

Via de instellingenbalk boven het accordeon kun je de tekst opmaak geven of bijvoorbeeld een link toevoegen. Bij de instellingen aan de rechterkant kun je de lettergrootte en de kleuren van de tekst en achtergrondkleur instellen. Ook kun je een foto of video toevoegen.

Knoppen/buttons toevoegen

Prode-buttons

Op de plek waar je een button wilt toevoegen typ je de code met daartussen de tekst die op de button moet komen te staan:

Buttontekst
. Dit doe je in een gewoon paragraaf blok.

Selecteer de tekst tussen de code, in dit voorbeeld Buttontekst. Klik op het Link symbool in het opmaakmenu boven het blok en geef aan naar welke pagina de button moet verwijzen.

Het blok buttons

Op de plaatsen waar je blokken kunt invoeren kun je ook voor het blok “Knoppen/Buttons” kiezen. Er komt dan een veld in beeld waar je de tekst op de knop kunt intypen en vervolgens de link toevoegen via het schakel icoontje in de toolbar (zie rood kader hieronder). Via de toolbar kan de button uitgelijnd worden.

In het rechter menu heb je dan de mogelijkheid om de stijl, kleur van de knop en kleur van de tekst te kiezen.

Voor websites gebouwd vanaf 2022
Aan de rechterkant kun kun je bij “Dimensions” ook de padding (ruimte om de tekst heen) instellen in pixels(px). Zie in de afbeelding het verschil wanneer je 15 px invoert.

Links toevoegen / beheren

Er zijn verschillende plaatsen en manieren om met links te werken.

Link binnen de tekst

Wanneer je binnen de tekst naar een andere pagina of website wilt verwijzen kun je het betreffende deel van de tekst selecteren, vervolgens klik je in de menubalk op de schakels en typt de url in. WordPress zet zelf https:// voor de url wanneer je dat niet zelf hebt gedaan. Bij een mailadres moet je voor het mailadres “mailto:” typen. . Dit moet er komen te staan:  mailto:XXX@XXX.nl . En dan op de XXX@XXX.nl het juiste mailadres.

Om bezoekers niet van je site kwijt te raken is het verstandig om altijd de optie “In een nieuw tabblad openen” aan te zetten wanneer je naar een andere website linkt. Als dit niet zichtbaar is, kun je het vinden bij de instellingen via het tandwiel wanneer je de link aan het bewerken bent.

Wanneer je de link wilt verbreken klik je op de schakeltjes waar een kruis door staat, wanneer er een actieve link is.

Link middels een knop

Zie bij knoppen/buttons toevoegen hoe je een knop/button aanmaakt. Het toevoegen van de link gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven met een link in de tekst.

Link naar document

 • Ga eerst naar de mediabibliotheek om het document te uploaden.
 • Wanneer je vervolgens het document aanklikt krijg je een pop-up venster te zien. Hier zie je rechts bij de bestandsinformatie “Bestand url” staan met de knop Kopieer URL naar klembord. Klik daarop.
 • Ga vervolgens naar de pagina of het bericht waar je het bestand wilt plaatsen. Maak een link aan (in de tekst of via een knop) en plak met Ctrl-V de link van het document. Zet de optie aan om een nieuw tabblad te openen.

Wanneer je de link wilt testen, selecteer dan de link en klik op het pijltje schuin naar boven naast de link.

Om de link te bewerken klik je op de link en vervolgens op bewerken om de url aan te passen.

Document toevoegen

Een document voeg je toe met behulp van een link. Bekijk hiervoor: Links toevoegen / beheren.

Blok met kleur over de gehele breedte (Cover blok)

Om een gekleurde achtergrond over de gehele breedte van de website te krijgen doe je het volgende:

 • Voeg blok “Cover” in.
 • Kies de kleur (meestal moet je een “aangepaste kleur” instellen met de juiste kleurcode van je website kleuren)
 • Kies bij icoontje uitlijning voor “volledige breedte”.
 • Voeg vervolgens binnen dit Cover blok het blok “Container” toe.
 • Binnen de container voeg je weer de andere blokken toe zoals “Kolommen” of “Paragraaf”.
Blok met afbeelding over de gehele breedte (Cover blok)

Voor websites gebouwd vanaf 2022

In een cover blok kun je in plaats van een achtergrondkleur ook een achtergrond afbeelding instellen. Bij toevoegen van het blok krijg je de optie om een afbeelding te uploaden of uit de media bibliotheek te selecteren.

Wanneer je het Cover blok op de volledige breedte wilt tonen selecteer je in de toolbar bij “Change Alignment” de optie “Full Width”.

Je kunt aan de rechterkant bij Media Settings wat spelen met welk gedeelte van de afbeelding in beeld komt door met de muis het blauwe rondje te slepen.

Achtergrond afbeelding vastzetten
Dit doe je bij de instellingen aan de rechterkant, ga naar “Media Settings” en zet de schakelaar bij “Fixed background” om.

Overlay
Aan de rechterkant bij de instellingen kun je bij Overlay instellen of er een gekleurde laag over de afbeelding dient te komen. Soms kan dit fijn zijn om de kleurtoon van de website een beetje gelijk te houden, zodat het wat rustiger oogt. Ook kun je nog wat schuiven met de opacity (hoeveelheid transparantie).

Hoogte van de cover
Rechts bij de instellingen bij het onderdeel Dimensions kun je instellen wat de minimale hoogte van de cover dient te zijn.

Seperator / lijn toevoegen

Om een scheidingslijn te maken voeg je het blok seperator/lijn toe.

Je kunt de breedte van de lijn instellen door aan de rechterkant bij de instellingen te kiezen voor Default of voor Wide line. Ook kun je kiezen voor puntjes door Dots te selecteren; er worden 3 puntjes getoond op de voorkant van de website.

Bij de instellingen kun je ook de kleur van de lijn aanpassen bij het onderdeel Color. Klik op Background en selecteer daar een van de vooringestelde kleuren. Wil je een andere kleur, dan klik je op het vlak boven de gekleurde rondjes. In de regenboogbalk en het grote kleurvlak, kun je het rondje slepen om de juiste kleur te selecteren. Heb je een # kleurcode, klik dan op het icoontje rechtsonder en voer in de kleurcode in.

Met Prode blokken werken

Wat zijn Prode Blocks?

Wij maken unieke ontwerpen voor elke klant. Hier zitten vaak blokken in die niet in de basis van Gutenberg zitten. Deze blokken definiëren we dus voor. De meestgebruikte Prode blokken leggen we hier uit.

Prode blocks bewerken

Blokken hebben 2 weergaven, een voorbeeld weergave en een bewerk weergave. Het voorbeeld laat bijna helemaal goed zien hoe het blok er aan de voorkant uitziet (kleuren kunnen afwijken, dus controleer het altijd even online).

Hoe kies je de juiste weergave? Als je het block selecteert (met de blauwe rand eromheen) verschijnt er boven het block een menu. Kies voor het potlood om het block te bewerken. Kies voor het oogje om het voorbeeld te zien.

Text with CTA’s

Zie “Ankerpunten” maken onder het kopje “Inhoud bewerken”.

Text with Image

Het blok “Text with Image” heeft een standaard opbouw met een titel, tekst, foto en mogelijkheid om buttons in te richten. Maak de tekst niet al te lang, de foto past zich namelijk aan aan de hoeveelheid tekst. Bij de instellingen kun je soms ook kiezen of je de foto links of rechts van de tekst wilt.

Header

De “Header” bestaat vaak uit een titel en een afbeelding. Wanneer je hier zelf geen tekst of afbeelding invoert, zal WordPress de standaard tekst en afbeelding laten zien (voor uitleg zie “Thema instellingen – Standaard header informatie aanpassen”). Soms is er ook de mogelijkheid om een of meerdere buttons toe te voegen.

Pagina’s optimaliseren met Yoast SEO

Naar het Yoast SEO onderdeel
 1. Login op de backend van de website.
 2. Open een pagina.
 3. Scrol naar onder totdat je Yoast SEO tegen komt (soms staat dit ook aan de rechterkant van de pagina bij de Instellingen) – klik eventueel op het pijltje om het onderdeel uit te klappen. Je ziet onderstaand in beeld. Door op de onderdelen met pijltjes erachter te klikken kan je ze in of uitklappen.

Hieronder leggen we de onderdelen Focus Keyphrase, Google previews en SEO analysis uit.

Focus Keyphrase

Hier vul je de zoekterm in waar je de pagina op wil optimaliseren. Zorg dat de focus zoekterm niet te lang is, houdt maximaal 4 woorden aan.

Google preview

SEO title
Verwerk je focus zoekterm in de SEO titel. Begin met je focus zoekterm en vul dit aan tot een pakkende titel, met als het kan de bedrijfsnaam erin verwerkt. Zorg dat het balkje onder de titel groen is, dan is de lengte in orde.

Slug
Dit is het laatste deel van de URL, zorg dat de zoekterm hier in staat. De slug mag niet te lang zijn, dus gebruik maximaal 4 tot 5 woorden. Zorg dat je als je een pagina of bericht aanmaakt meteen de juiste slug invoert voordat je hem publiceert. LET OP: als je de slug na publicatie wijzigt dien je een redirect aan te maken (zodat het verkeer dat op de oude URL komt, automatisch doorverwezen wordt naar de nieuwe URL).

Meta Description
Schrijf hier een goede tekst over wat bezoekers op deze pagina kunnen vinden. Lok hiermee de bezoeker naar je pagina vanuit Google. Verwerk hier de focus zoekterm in en wanneer mogelijk je bedrijfsnaam. Zorg dat het balkje onder de omschrijving groen is, dan is de lengte in orde.

SEO analysis

Hier kan je zien op welke punten nog verbetering nodig of mogelijk is. Groen bolletje is goed, oranje kan er nog wat beter en rood geeft aan dat je hier (waar mogelijk) nog wat aan moet doen. Sommige bolletjes zal je niet op groen krijgen (bijvoorbeeld outbound links), maak je daar dan niet te druk om. Probeer zoveel mogelijk groen te krijgen, maar zorg dat je alles leesbaar en gebruikersvriendelijk voor de bezoeker houdt.

De Yoast plugin ziet sommige teksten niet door de opbouw van de pagina, het kan dus zijn dat de zoekterm in de eerste paragraaf staat terwijl de Yoast plugin zegt van niet. Controleer het altijd zelf en als het er gewoon staat, dan kan je dat Yoast bolletje negeren.

De onderdelen

Outbound links: staan er uitgaande links (linken naar een andere website) op de pagina? Dit zal vaak niet zo zijn, dus zal het bolletje rood blijven.

Previously used keyphrase: gebruik op de gehele website een zoekterm maar één keer, anders ga je met je eigen pagina’s concurreren.

Keyphrase Length: zorg dat de focus zoekterm niet te lang is, houdt maximaal 4 woorden aan.

Single title: er dient maar een H1 (kop 1) op de pagina voor te komen.

Keyphrase in subheading: verwerk in andere koppen (H2, H3) ook de zoekterm, doe dit op zijn minst één of twee keer.

Keyphrase in introduction: de focus zoekterm dient in de eerste paragraaf voor te komen, het liefst in de eerste zin.

Keyphrase density: de focus zoekterm moet enkele keren in de tekst voorkomen. Hoe vaak, is afhankelijk van de hoeveelheid tekst. Voor een tekst van zo’n 300 woorden zal dat 3 tot 5 keer zijn.

Tekst length: om Google genoeg informatie te geven zorg je ervoor dat de tekst uit minimaal 300 woorden bestaat.

Keyphrase in meta description: zorg dat je de focus zoekterm in de Meta description verwerkt. Dit telt niet mee voor de ranking in Google maar is voor de zoeker een bevestiging dat de pagina over die term gaat.

Meta description lenght: zorg dat de meta omschrijving (dat wat in Google getoond wordt) een goede lengte heeft. Is het balkje bij de Google preview – Meta description groen dan zit je goed (zie Google preview – Meta description).

Keyphrase in title: de focus zoekterm dient aan het begin van de SEO titel te staan (zie Google preview – SEO title).

SEO title width: de SEO titel moet niet te lang zijn en genoeg informatie geven aan de zoeker. Zorg dat het balkje onder de titel groen is, dan is de lengte in orde.

Image alt attributes: Google ziet geen afbeeldingen, zorg daarom voor en goede bestandsnaam voordat je de afbeelding upload. Geef ook een alt-tekst aan je afbeelding; dit is een omschrijving van wat er op de afbeelding te zien is, verwerk hier de focus zoekterm in. Dat kan je aanvullen met de bedrijfsnaam. Als er veel afbeeldingen op de pagina staan, hoef je niet overal de focus zoekterm in de alt te verwerken.
Hoe een alt tekst aan een afbeelding geven?
Selecteer de afbeelding en/of klik op het potlood icoontje rechtsboven de afbeelding. Bij het vak Alt tekst vul je de omschrijvende tekst in met de focus zoekterm van de betreffende pagina. Klik daarna op Update Image.

Internal links: Voor goede doorklik mogelijkheden voor je bezoekers dien je naar ander pagina’s van je website te linken, dat zijn interne links.

Keyphrase in slug: De slug is het laatste deel van de URL, zorg dat de zoekterm hier in staat (zie Google preview – Slug).


Laat je merk online groeien

Een sterk online merk dat inspeelt op de klantvraag, dat tijdloos en
onderscheidend is en daardoor herkenbaar en betrouwbaar.
Zo pakken wij dat aan:

Online Strategie

Een sterk online merk moet je opbouwen. Net zoals een huis. Stapje voor stapje. Een strategie is de fundering.
Meer informatie

Web Ontwikkeling

De basis is jouw website. Een website die aanvoelt als een luxueus hotel en de bezoeker op zijn wenken bedient.
Meer informatie

Online Marketing

Onlinecampagnes met e-mailmarketing, sociale media, adverteren en contentcreatie. Samen maken we jouw merk sterk.
Meer informatie