Cache: wat is het, de nadelen en voordelen en hoe leeg je het

Cache: wat is het, de nadelen en voordelen en hoe leeg je het

Je zult het wel herkennen: je hebt aanpassingen aan je website gedaan of door ons laten doen en je ziet de aanpassingen niet direct op je website. Irritant! Dit komt door cache. Je kunt met F5 vernieuwen of een harde reset gebruiken door ctrl shift R te gebruiken, maar soms helpt dat ook niet. Hoe zit dat nou met cache?

Wat is cache op je website?

Caching is een efficiënte manier om de laadtijd van een website te minimaliseren. Met caching worden bestanden van je website tijdelijk opgeslagen in een efficiënter, sneller geheugen. Bij een volgend bezoek van de webpagina worden de bestanden uit de cache geopend zodat alles sneller geladen is. Een groot voordeel dus.

Caching soorten

Browser caching

Bij browser caching worden er bestanden opgeslagen op het apparaat van de bezoeker van de webpagina. Als de bezoeker verder door je website klikt of op een ander moment je website nog een keer bezoekt, dan worden de bestanden uit de browser cache gehaald. Hierdoor hoeven de bestanden niet opnieuw geladen te worden.

Als je dus aanpassingen op je website hebt gedaan of laten doen, maar je ziet de wijzigingen niet. Dan kan het zijn dat er nog browser cache actief is. Dat is dus een klein nadeel van caching. Maar dit is uiteraard op te lossen. Aan de achterkant van de website kun je de cache legen voor de gehele website. Dit kan met behulp van de WP Rocket plugin. Wanneer het om een specifieke pagina gaat, kun je de cache legen op de betreffende pagina in je internetbrowser. Hiervoor gebruik je de toetsencombinatie ctrl shift r. Je verwijdert daarmee de gecachte bestanden in de internetbrowser.

Server caching

Als we het over server caching hebben, worden de bestanden aan de kant van de server opgeslagen. De eerste keer dat een bezoeker op jouw webpagina komt, wordt de webpagina op de standaard wijze geopend. Er wordt een verzoek ontvangen om de elementen op de webpagina te tonen, dit wordt verwerkt op de server. Het bestand van de webpagina wordt vanuit de server naar de browser van de bezoeker wordt gestuurd. De bezoeker ziet nu de webpagina.

Wanneer je gebruik maakt van caching op je website, wordt het bestand door de server opgeslagen. Wanneer nu iemand (anders) de betreffende webpagina bezoekt, wordt direct het bestand naar de browser gestuurd. Doordat het niet meer op de server verwerkt hoeft te worden, wordt veel sneller de webpagina getoond aan de bezoeker.