Prode & AI

Prode & AI

Naast ChatGPT (zie onze artikelen over de inzet van ChatGPT) zijn er natuurlijk ondertussen heel veel andere AI tools. Ze lijken als bosjes op te komen en iedereen schrijft erover. Het is een hot topic!
Wij vinden het grappig dat er zoveel over geschreven wordt, alsof het iets geheel nieuws is. Wat de meeste mensen niet beseffen is dat AI er al heel lang is, dat we er al heel lang dagelijks gebruik van maken. Neem de spraakherkenning van je Google assistent, Siri, de zoekresultaten in je browser, de gezichtsherkenning van je telefoon, je routeplanner als je naar je werk gaat, chatbots op websites etc. Allemaal vormen van AI.

Wat maakt dan dat het nu zo’n hype is? De AI technologie heeft natuurlijk een enorme sprong gemaakt met de komst van heel veel intuïtieve tools die weer net een stapje verder gaan. De komst van ChatGPT, maar ook de betaversie van Photoshop waar je via een prompt je beeld kan laten aanpassen bijvoorbeeld.

Voelen we ons bedreigd in ons vak?

Vooralsnog gebruiken wij de tools om onze kennis naar een hoger niveau te tillen. Of ze ons gaan vervangen? Volgens ons zou dat kunnen, ooit, deels, wie weet. Alleen denken we dat het hoogstens ons vak gaat veranderen (maar dat is niets nieuws in ons vak; we doen niet anders!). Voorlopig kunnen we nog even door zoals we bezig zijn en kunnen we zoveel mogelijk kijken of het ons kan helpen om efficiënter te werken en een beter eindproduct te maken.

We hebben al heel wat tools bekeken en we merken dat de meeste tools toch nog niet zo intuïtief zijn als we dachten / hoopten. De meeste tools zijn echt nog niet zover en staan nog in de kinderschoenen. Maar ze bieden wel degelijk perspectieven. Maar uiteindelijk is er altijd iemand nodig die de opdracht geeft aan de AI, die de uitkomst scant, verder verdiept tot een uiteindelijk goed eindresultaat en het oplevert aan zijn of haar klant. We zien in ieder geval een toekomst tegemoet waarbij het schrijven van prompts een vak apart gaat worden, waardoor sommige delen van ons vak vervangen worden of veranderen.

Wij hebben wat tools uitgeprobeerd (naast ChatGPT dus) en lopen er regelmatig tegenaan dat er aardig wat AI tools zijn waar ze nog wachtlijsten hebben of dat het om bèta functies gaat. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Degene die het wel doen zijn niet perfect maar leveren, net als ChatGPT, een goed uitgangspunt om mee verder te gaan.

Prode levert natuurlijk nog altijd maatwerk en continuïteit. Onderhoud, aanpassingen en persoonlijk contact, zijn onder andere een belangrijk deel van onze dienstverlening. Maar zoals gezegd; belangrijk om de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten te houden en te blijven testen!