Hoe belangrijk is Google in jouw dagelijks leven?

Hoe belangrijk is Google in jouw dagelijks leven?

Google is de grootste zoekmachine ter wereld, die bijna 90% van alle zoekopdrachten uitvoert. We gebruiken Google om alles te vinden, van lokale bedrijven tot wat we moeten eten. Daarmee is Google een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven geworden. Wat begon als een kleine startup, opgebouwd uit een paar harde schijven en DUPLO-bouwstenen, is nu een van de machtigste bedrijven ter wereld met een miljardenomzet per jaar!

Welke diensten gebruik jij?

In ons dagelijks leven gebruiken we ook vaak diensten van Google zonder dat we ons hier bewust van zijn. Zo gebruiken veel mensen Google Search op hun Android smartphone of je browser om informatie te vinden, Google Maps om de weg te vinden en Google Calendar om je afspraken bij te houden. Gmail wordt vaak gebruikt als e-mailclient en Google Drive als opslagruimte voor documenten.

Veel websites gebruiken de lettertypes van Google Fonts, plaatsen een kaart via Google Maps en delen videos via YouTube (ook een onderdeel van Google). Via Google Mijn Bedrijf ben je zichtbaar op Google Maps en in de zoekresultaten van de zoekmachine. We zetten op onze websites Google Analytics in om onze bezoekersdata bij te houden en Google Search Console om fouten op te sporen.

Op je Android smartphone gebruik je de Google Playstore om apps te downloaden en waar je abonnementen op apps kunt beheren. De meeste mensen gebruiken bovendien Google Photos om de foto’s die je op je smartphone maakt te backuppen. Daarnaast blijkt Google Translate bijzonder handig te zijn om snel even een tekstje te vertalen.

Gebruik Google bewust

De macht van Google brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Veel mensen beseffen het niet, maar stiekem heeft Google zich bijna onmisbaar gemaakt in ons dagelijks leven. Aan de ene kant helpt Google ons om efficiënt te werken en te communiceren, maar aan de andere kant drukt de macht van Google een negatieve stempel op online privacy van gebruikers en kan het leiden tot een ongezonde afhankelijkheid. Hoewel het niet nodig is om alle diensten van Google te bannen uit je leven, is het wel belangrijk om bewust te zijn hoe Google jouw dagelijks leven beïnvloed.