Webdesign in vogelvlucht

Webdesign in vogelvlucht

Al 10 jaar bouw ik websites en omdat we nu pas beginnen met actief informeren, wil ik in vogelvlucht vertellen wat er in die afgelopen 10 jaar allemaal gebeurd is. Toen ik iets meer dan 10 jaar geleden mijn eigen bedrijf begon in webdesign had ik geen enkel idee wat er in die jaren op me af zou komen.

Bijna niemand vraagt het me, maar zo heel af en toe vraagt iemand zich af welke opleiding ik heb gedaan met betrekking tot webdesign. Mijn antwoord is heel simpel: geen enkele! In de tijd dat ik met sites bouwen begon (dat was in 1997) bestonden er nog geen opleidingen, waren er weinig tot geen internet regels. Hotmail /email was er al wel maar weinig mensen hadden al een emailadres, of laat staan een eigen computer/laptop. Zakelijk alwel maar privé nauwelijks. We werkten nog met inbelmodems en trage verbindingen.

Automatisch komt dan de vraag hoe ik in webdesign “gerold” ben. Mijn broers zijn een stuk ouder en studeerden informatica en waren al fanatiek met de commodore 64. Als klein meisje speelde ik al veel spelletjes en was ik al met MSdos aan het spelen. Mijn vader had zakelijk ook een computer (en die waren enorm!) al vraag ik me af of hij er ook echt mee overweg kon. Maar goed ik ben erin geboren… en eigenlijk was de affiniteit er altijd al. Tijdens mijn opleiding (Hotel Management in Zwitserland) had ik een leraar die computerles gaf. Hij heeft me geleerd hoe je moet beginnen met het maken van een website. Sindsdien maakt ik al mijn schoolpresentaties, scripties, etc in de vorm van een website en die brandde ik dan op een cdtje.

Toen de tijd kwam dat ik voor mezelf begon had ik dus al de nodige ervaring van tijdens mijn studie. Iemand vroeg me of ik niet een website voor hem kon maken en dus nam ik de gok. Vanaf dat moment was het duidelijk dat dat was wat ik wilde doen. Ontwerpen en websites maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Destijds maakt ik kleine websites helemaal gemaakt van afbeeldingen. Teksten waren niet te kopiëren en deze waren onderdeel van een plaatje. De website was helemaal opgebouwd uit tabellen, dezelfde tabellen die je in Word gebruikt. De code was lang en slordig en ik hoefde nog niet na te denken over gebruikersvriendelijkheid en zoekmachines. Een tijdperk wat ik me nu haast niet meer kan voorstellen dat het toen bestond. Geen enkele van die websites staat natuurlijk nog online.

Met broers die ondertussen programmeurs waren, bleef ik eigenlijk op de hoogte, zij vertelde me wanneer het tijd werd om eens iets nieuws te leren. Dat begon met meer in code te gaan werken, vervolgens om hier stijlen aan te koppelen. Zo gezegd zo gedaan, ik las me in en ging lezen, bouwen, proberen en oefenen, oefenen, oefenen. Toen ik dat onder de knie kreeg werd het belangrijk om meer te kijken naar het ontwerp en met schone code te werken. Toen kwam de wens van het content management systeem en de webwinkels, ondertussen moest ik ook meer leren over gekoppelde stijlen en weer andere manieren van code schrijven. Toen kwam social media en werd zoekmachine optimalisatie steeds belangrijker. Ook zijn we in die jaren de hosting en domeinen gaan verzorgen en leer je dus steeds meer bij over de techniek die daar achter zit en ook steeds meer wat er van je wordt verlangt. Ondertussen word je groter en steeds meer ervaren dus leg je de lat op de basis informatie hoger en zijn we ons nog meer gaan verdiepen in alles wat we al geleerd hadden.

Momenteel zijn we weer intensief bezig met responsive webdesign, het goed weergeven van websites op allerlei verschillende devices en blijft zoekmachine optimalisatie een essentieel deel van onze ontwikkeling.

10 jaar verder heb ik mijn broers hier niet meer bij nodig, we werken met veel gerenommeerde partijen (zoals Yoast, Hosting on Demand, Reaching, PR Matters, Verkerk Grafisch Werk) samen die ons op de hoogte houden, die ons helpen waar wij met onze diensten op moeten letten. Zonder dit netwerk kunnen we het servicelevel en expertise niet bieden die we nu bieden.

Uiteraard weten we nu, al die jaren later, niet wat ons waarschijnlijk de komende 10 jaar nog te wachten staat. Geen idee waar de wereld van het wereld wijde web ons naartoe zal sturen maar het zal ongetwijfeld over 10 weer helemaal anders zijn. Persoonlijk zou ik het ook niet anders willen. Het houdt me scherp en uitgedaagd en ik doe mijn werk na 10 jaar nog met heel veel plezier.