AVG – 9 maanden later

AVG – 9 maanden later

Ben jij al AVG-proof?

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De AVG zorgt onder meer voor versterking en uitbreiding van privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties. Heb je bijvoorbeeld al een privacyverklaring op je website? Of een verwerkersovereenkomst? Zo niet. Bij Prode helpen we je er graag mee.

De AVG geeft iedereen binnen de Europese Unie meer controle en invloed op welke gegevens bedrijven verzamelen. Voor bedrijven betekent dit dat zij moeten kunnen overleggen wat er met de persoonsgegevens gedaan is.

Hoe controleer ik of mijn website AVG-proof is

Heb je een website die voldoet aan de AVG, dan heb je de volgende zaken geregeld:

  • Ik heb een privacyverklaring op mijn website.
  • Bij de contactformulieren op mijn website staat een aanvinkvakje voor akkoord voor het bewaren van de ingevulde gegevens.
  • Ik heb een verwerkersovereenkomst met de bedrijven waar ik de contactgegevens mee deel. Bijvoorbeeld wanneer Prode de website heeft gemaakt, kan Prode de persoonsgegevens inzien en dus is het nodig een verwerkersovereenkomst te hebben met Prode.

Niet bij alle 3 een vinkje kunnen zetten? Lees dan snel verder waar je nog voor moet zorgen om te voldoen aan de AVG.

Privacyverklaring

Ieder bedrijf heeft een informatieplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om nieuwe en bestaande klanten duidelijk te informeren over wat je met hun persoonsgegevens doet en waarom. In de praktijk is een privacyverklaring de meest handige manier om hier aan te voldoen. Wanneer je nog geen privacyverklaring op je website hebt staan, hebben we bij Prode een voorbeeld voor je beschikbaar. Heb je een website die gemaakt is door Prode, dan kunnen we de verklaring er ook opzetten voor je.

Heb je een privacyverklaring en wil je deze laten controleren op juistheid? Neem dan contact op met een jurist, wij kunnen je hier inhoudelijk helaas niet verder mee helpen.

Opslaan persoonsgegevens contactformulier

Heb je een contactformulier op je website staan? Zorg dan dat er een aanvinkvakje bij het formulier staat. Hiermee geeft de bezoeker toestemming  voor het bewaren van de ingevulde gegevens èn gaat de bezoeker akkoord met de privacyverklaring. Wanneer je website door Prode is gemaakt en je hebt nog geen aanvinkvakje bij het contactformulier, neem dan contact met ons op. Dan plaatsen wij deze voor je op de website.

Heb je geen contactformulier? Zorg dan in ieder geval dat je een privacyverklaring op je site hebt staan.

Verwerkersovereenkomst

Als (potentiële) klanten een contactformulier op je website invullen, worden hun persoonsgegevens opgeslagen in het systeem van de website. Deze gegevens worden mogelijk door andere partijen dan jou beheerd. In dat geval stelt de AVG dat het verplicht is om met deze derde partij een verwerkersovereenkomst op te stellen.

Ook Prode beheert allerlei data, simpelweg omdat wij websites hosten. Heb jij nog geen verwerkersovereenkomst met ons ondertekend? En beheren wij wel jouw website? Sluit dan zo snel mogelijk een verwerkersovereenkomst met ons af. Wij hebben een verwerkersovereenkomst hier voor je klaarliggen. Laat het ons weten en we sturen deze aan je door. Wanneer je deze overeenkomst invult en ondertekend naar ons terug stuurt, heb je een verwerkersovereenkomst die AVG proof is.

Heb je nog vragen over de privacyverklaring of verwerkersovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op: avg@prode.nl of 024 663 6149. Of stuur ons je privacyverklaring en ondertekende verwerkersovereenkomst. We horen graag van je!