Waarom is een SSL certificaat zo belangrijk?

11-04-18 - - geschreven door: Barbera Koopsen
Waarom is een SSL certificaat zo belangrijk?

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn, dat slotje linksboven in de adresbalk van je webbrowser. De ene keer zie je misschien een slotje met een streep erdoor, of zelfs helemaal geen slotje. Zo’n slotje geeft aan of er een SSL certificaat geïnstalleerd is op de website die je bezoekt. Dit kleine detail in je webbrowser is van groot belang om een veilige verbinding op jouw website te garanderen. In deze blog leggen we je uit waarom een SSL certificaat zo belangrijk is!

Een SSL certificaat installeren klinkt misschien als een technisch verhaal, maar we kunnen je geruststellen: wanneer je je website bij Prode laat maken zorgen wij ervoor dat je website een SSL certificaat krijgt. Zo hoef je daar zelf niets meer aan te doen. Maar heb je nog geen SSL certificaat of wil je graag weten waarom een SSL certificaat zo belangrijk is? Lees dan even verder.

Wat is een SSL certificaat?

SSL staat voor Secure Socket Layer. Dit zijn protocollen die er tot op serverniveau voor zorgen dat er een veilige verbinding is tussen jouw browser en een webserver. Met een veilige verbinding ben je er zeker van dat de website die je bezoekt daadwerkelijk de inhoud van de gewenste site toont en niet wat anders.

Waarom SSL?

Wanneer je informatie van consumenten verzamelt, bijvoorbeeld via (contact)formulieren op je website, dan garandeer je de bezoeker van je website met een SSL certificaat dat de gegevens veilig verstuurd worden. De gegevens kunnen dan bijvoorbeeld niet zomaar in handen komen van een hacker. Naast dat je met een SSL certificaat een stukje ‘vertrouwen’ uitstraalt naar jouw website bezoeker, beloont Google je er ook voor. Websites met een SSL certificaat hebben https linkjes, die Google voorrang geeft en daarom dus hoger laat ranken.

Hoe installeer ik een SSL certificaat?

Heb je je website afgelopen jaar via Prode laten maken of wil je dat graag laten doen ? Dan regelen wij dit voor je. Host je je website ergens anders? Dan kun je bij je provider aangeven dat je een certificaat op jouw domein wilt hebben. Deze regelt dit dan voor je.

Is een SSL certificaat verplicht?

Het is door de nieuwe privacy wet die in mei ingaat verplicht om gegevens op een veilige manier op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Websites en webwinkels met betaal- of inlogmodules en ook contactformulieren zijn dus wettelijk verplicht dit veilig te doen. De wet vereist niet specifiek een SSL certificaat, maar juridisch sta je heel zwak als je geen SSL certificaat hebt terwijl je persoonlijke gegevens van je klanten opslaat via je website. Een SSL certificaat is dus niet verplicht, maar wij raden je wel aan een SSL certificaat te laten installeren.

Heb je vragen over een SSL certificaat of de AVG privacy wet? Neem dan contact met ons op, wij weten precies waar je als ondernemer of website eigenaar aan moet voldoen om boetes te voorkomen.