WordPress 5.0 Gutenberg. Ons advies; nog niet updaten!

WordPress 5.0 Gutenberg. Ons advies; nog niet updaten!

Zoals je wellicht hebt gezien staat er een nieuwe grote update van WordPress klaar. Dit is een fantastische nieuwe versie van WordPress waarbij vooral de editor een metamorfose heeft ondergaan. WordPress introduceert namelijk Gutenberg! WordPress heeft ons verrast met de snelle release van deze versie. Deze hadden we pas verwacht in 2019 en is pas enkele dagen geleden bekend gemaakt.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een plugin waarmee je zelf meer controle hebt over hoe de content er op jouw website uitziet. Daarmee kan je dus een bericht of een pagina helemaal inrichten zoals jij dat wenst. Gutenberg werkt heel anders dan wat we nu gewend zijn als we een pagina of een bericht toevoegen. Er is meer mogelijk maar het werkt ook wezenlijk anders. Daarom is de overstap dus niet zo makkelijk als het lijkt.

Waarom nu niet installeren?

Hoewel wij blij zijn met de komst van Gutenberg omdat het meer mogelijkheden biedt, heeft het desondanks een behoorlijke impact op je huidige website. Niet alle plugins zijn al klaar voor Gutenberg dus het kan zijn dat je website hierdoor stuk gaat.

Kinderziektes

Ook is dit de allereerste release van Gutenberg, net als bij alle andere techniek, betekent dat: “kinderziektes”. Die kinderziektes houden in dat de plugin niet stabiel is en in de komende periode heel veel “patches” (beveiligingsupdates) zal hebben. In overleg met Yoast kiezen wij ervoor om te wachten met updates tot het einde van januari. We verwachten dat de meeste kinderziektes er dan uit zijn en dat Gutenberg dan stabieler is.

* Mocht je toch heel nieuwsgierig zijn en niet willen wachten, zorg er dan voor dat je een backup van je site maakt voordat je gaat updaten!